Faq

Våra kunder har många frågor så har vi sammanställt de vanligaste. Om det är något du undrar över, kanske du hittar svaret här.

FRÅGOR OM WASA

Är Wasa knäckebröd svenskt?

Läs svaret

Knäckebröd bakades redan på medeltiden i Sverige och Finland för att skörden skulle räcka under de långa och kalla vintrarna. I Sverige har Wasa bakat knäckebröd sedan 1919. Knäckebrödet har blivit mycket uppskattat och säljs i över 40 länder runt om i världen, förutom Skandinavien även i Tyskland, Polen, Holland, Frankrike och Italien, men även i USA. Företaget tillhör sedan 1999 Barilla-koncernen.

Ta en titt på videon Historien om Wasa

Var kommer namnet Wasabröd från?

Läs svaret

Wasabröd är en kombination av de två orden “Wasa” och “bröd”. Bröd är det svenska ordet för bröd och Wasa kommer från den svenske kungen Gustav Vasa, vilket valdes för att skapa ett varumärke som alla svenskar lätt kunde identifiera. Oftast kallar vi oss själva för bara “Wasa”.

OM VÅRA PRODUKTER

Hur länge håller sig Wasa knäckebröd?

Läs svaret

Wasa knäckebröd har en hållbarhetstid på cirka 10 månader under normala lagringsförhållanden och alla våra produkter har ett bäst-före-datum. Vi rekommenderar att du förvarar ditt knäckebröd på en torr och mörk plats.

Var bakar Wasa sitt knäckebröd?

Läs svaret

Wasa har två bagerier, ett i Filipstad (Sverige) och ett i Celle (Tyskland). Tillsammans framställer dessa två bagerier cirka 55 000 ton knäckebröd per år.

Ni som är så kända för ert knäckebröd, varför satsar ni på mjukt bröd?

Läs svaret

Vi vet att våra kunder även äter mjukt bröd och vill därför kunna erbjuda både hårt eller mjukt bröd. Vad som är viktigt är att det är rikt på fullkorn och fiber och har låg sockerhalt. Därför har vi utvecklat vårt eget mjuka bröd som bakas med fullkorn, är rikt på fiber och har låg sockerhalt. Ta en titt på vårt sortiment med mjukt bröd här.

Var bakas Wasas mjuka bröd?

Läs svaret

Wasas mjuka bröd bakas i Tyskland i en av Barillas anläggningar och distribueras till Sverige dagligen (den enda marknad där det säljs för närvarande). Eftersom distributionen är integrerad med ICA:s och COOP:s egna detaljhandelsdistribution kan vi undvika ytterligare transporter.

Hur kommer det sig att en Wasa Sandwich kan hållas sig färsk på länge utan kylning?

Läs svaret

Det finns flera olika konserveringsmetoder och alla har sina för- och nackdelar. Wasa Sandwich är en torr produkt med lågt vatteninnehåll, vilket ger det en lång hållbarhetstid utan konserveringsmedel. Produkten innehåller ostpulver (torkad och pulveriserad ost) som blandas med vegetabiliskt fett. Detta ger en lång hållbarhet och gör att krispigheten i brödet bibehålls.

Varför innehåller Wasa Gluten- och laktosfritt laktosfritt skummjölkspulver?

Läs svaret

Wasa Gluten- och laktosfritt innehåller laktosfritt skummjölkspulver för att ge en god smak och textur.

OM VÅRA INGREDIENSER & NÄRING

Hur säkerställer Wasa kvaliteten på sina råvaror och produkter?

Läs svaret

Wasa har efter många års erfarenhet och forskning utvecklat sina egna specifika standarder när det gäller mjölet i sina produkter. Detta gäller både själva mjölet och odlingen av det aktuella spannmålet. I Wasas miljöplan står att “innehållet i biologiska/kemiska föroreningar (t.ex. bekämpningsmedel, aflatoxiner och tungmetaller) i råvarorna till Wasabröds produkter inte får överskrida 75 % av de nuvarande EU-godkända nivåerna”. Våra normer för råvaror garanteras både genom noggrann kvalitetskontroll och genom höga krav på våra leverantörer. Wasa utvärderar och övervakar risker enligt HACCP (se Livsmedelsverkets webbplats: www.slv.se. Vi är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 och BRC.

Vad är råg och var odlas det?

Läs svaret

Råg är ett sädesslag. Det odlas främst i norra Europa (Sverige, Danmark, Tyskland och Finland) och deras grannländer i Östeuropa (Ryssland, Vitryssland, Polen och de baltiska staterna).

Vilka är de viktigaste näringsvärdena i råg?

Läs svaret

Det fullkornsmjöl som framställs av råg ger ett värdefullt tillskott av kolhydrater i kombination med den höga fiberhalten och låga fetthalten. Många av våra knäckebröd bakas på fullkornsmjöl från råg.

Vad är malt?

Läs svaret

Malt består av mältat korn och används för att sätta färg och smak på brödet.

Vad är surdeg?

Läs svaret

Surdeg är det mest naturliga och traditionella sättet att baka bröd. Det är en deg gjord av mjöl och vatten som innehåller naturligt förekommande laktobakterier och jäst. Att baka bröd av surdeg är en tradtion som har använts i århundraden i typiska “brödländer” som Sverige, Italien, Frankrike, Schweiz och Tyskland. Surdegen används för att ge struktur och förstärka brödets smak. Ta en närmare titt på en av våra knäckebrödvarianter bakad med surdeg här.

Vad är E471?

Läs svaret

I Wasa-produkter, mono-och diglycerider utvunna från vegetabiliskt fett för att bistå bakningsprocessen.

Vad är kostfiber?

Läs svaret

Fibrer är helt eller delvis svårsmälta kolhydrater. De absorberar vätska och expanderar, vilket gör att vi känner oss mätta och  att våra tarmar arbetar mer effektivt. Fullkornsmjöl innehåller mycket fiber.

Vad är fullkornsmjöl?

Läs svaret

Fullkornsmjöl är mjöl gjort på hela korn, groddar och skal av spannmål. Fullkorn är framställda av hela kärnan, inklusive frövita, kli och groddar som i den intakta kärnan.Fullkorn kan förekomma i många former: som mjöl, helkorn, spruckna kärnor, flingor, etc. Uppgifterna om hur många procent fullkorn som står på Wasa-produkten baserar sig på andelen spannmål av produkten. “100 % fullkorn” anger att samtliga spannmålsingredienser som används i produkten är fullkorn. Här är bara några av våra produkter med 100 % fullkorn: Sport, Husman, Falu Råg-rut, Surdeg Flerkorn och Delikatess, bland andra.

Vilka kryddor används i Wasa knäckebröd?

Läs svaret

Klassiska kryddor som kummin, anis, fänkål, koriander och kanel används vid framställning av knäckebröd. Sesamfrön, vallmofrön och pumpafrön används också för att förstärka smaken i vissa produkter. För mer information, se innehållsdeklarationen på förpackningen.

Ta en närmare titt på några av våra knäckebröd med lite extra smak:
Solruta Sesam: helt naturligt, toppad med sesamfrön
Solruta Pumpkin Seeds: toppad med goda pumpafrön
Kanel: ett underbart – och vi menar verkligen underbart – kanelknäckebröd
Delikatess Linfrö: ett tunnbakat knäckebröd toppat med linfrö

Vilka produkter innehåller socker?

Läs svaret

Samtliga produkter innehåller det socker som är en naturlig del av rågkornet (ca 5 procent). Vissa produkter innehåller tillsatt socker. Se innehållsdeklarationen på förpackningen.

Hur många kalorier innehåller en skiva Wasa knäckebröd?

Läs svaret

Mellan 30 och 105 kcal per skiva. För mer information, se innehållsdeklarationen på förpackningen:

Hur många kalorier innehåller Wasa Sandwich och hur ska den förvaras?

Läs svaret

Wasa Sandwich innehåller mellan 460–490 kcal per 100 g och mellan 70–100 kcal per bar. Sandwich innehåller inga konserveringsmedel och bör, precis som andra knäckebröd, förvaras torrt och mörkt.

ALLERGENER

Vad gör Wasabröd för att minska allergiframkallande medel?

Läs svaret

Nötter Det finns inga nötter i någon av våra knäckebrödsprodukter. Ingenstans i vår knäckebrödsproduktion förekommer nötter eller spår av nötter. Om andra Wasa-produkter innehåller nötter eller spår av nötter är detta tydligt angivet på förpackningen.

Gluten Gluten är en del av proteinet i vete, råg, havre och korn. Det är mindre gluten i råg än vete, men de flesta knäckebrödsorterna innehåller gluten. För personer med glutenintolerans erbjuder vi ett speciellt knäckebröd som är helt fritt från gluten och laktos – Wasa Gluten och Laktosfritt.

Mjölk I båda våra bagerier används mjölk i produktionen. Mjölken hanteras med stor omsorg. Till exempel följs mjölkingredienserna i alla steg av produktionen. Vi är noga med att inte  mjölkingredienser överförs från en produkt till en annan. Skulle mot förmodan en överföring ske som är bekräftad i en analys kommer mjölkallerget märkas som “Kan innehålla spår av mjölk” i ingrediensförteckningen. Det är väldigt viktigt att läsa innehållsförteckningen vid varje köptillfälle eftersom den mest aktuella allergiinformationen står på förpackningen. Wasa Gluten- och laktosfritt innehåller laktosfritt skummjölkspulver för att ge en god smak och textur.

Sesamfrön Sesamfrön förekommer i båda våra bagerier och hanteras med stor försiktighet i produktionen. Sesamfröingredienserna följs genom alla steg av produktionen. Skulle mot förmodan en överföring av sesamfröallergen ske från en produkt till en annan måste detta märkas med “Kan innehålla spår av sesamfrö” i ingrediensförteckningen. Det är väldigt viktigt att läsa ingrediensförteckningen vid varje köptillfälle eftersom den mest aktuella allergiinformationen står på förpackningen.

Ägg Ägg används inte som en ingrediens i Wasa-produkter och i Wasas två knäckebrödsbagerier hanteras inga ägg. Läs dock alltid ingrediensförteckningen noggrant eftersom den mest aktuella allergiinformationen står på förpackningen. Vissa Wasa-produkter tillverkas i andra Barilla-fabriker som hanterar ägg.

Sojabönor Sojabönor används inte som ingrediens i Wasa-produkter. I Wasas två knäckebrödsbagerier hanteras inga sojabönor. Läs igenom ingrediensförteckningen noggrant vid varje köptillfälle, eftersom den mest aktuella allergiinformationen alltid står på förpackningen. Vissa Wasa-produkter tillverkas i andra Barilla-fabriker som hanterar sojabönor.